Fastigheter Opportunistisk

Niams kontorsprojekt Grid 17 når högsta miljöcertifieringsnivå!

Niams kontorsprojekt Grid 17 når högsta miljöcertifieringsnivå! Image

Grid 17 placerar sig i topp tio av samtliga byggnader som certifierats med det svenska systemet BREEAM SE sedan introduktionen 2013.

Hållbarhet och klimatavtryck har varit i ständig fokus för Grid 17 i Värtahamnen – från arkitektbyrån Brunnberg & Forsheds skisser fram till dagens byggnation och färdigställande. Nu står det klart att Niams projekt når Outstanding i certifieringen BREEAM SE med enastående 92 procent.

- BREEAM SE Outstanding är ett fantastiskt kvitto på vårt ambitiösa hållbarhetsarbete i Stockholms Hamnkvarter. Stadens mål för området är högt satta vilket gör det både spännande och utmanande att utveckla en ny klimatsmart kontorsfastighet i modern, kvalitativ arkitektur, berättar Gustav Thörnqvist, hållbarhetschef Niam.

Projektet har genomgått en omfattande BREEAM-certifiering där olika aspekter av fastigheten har kontrollerats. Betyget baseras på hur många insatser som har implementerats. Varje åtgärd i sig kanske inte ger en markant skillnad men sammantaget har de en betydande effekt på byggnadens prestanda.

Gustav Thörnvist sammanfattar delar av de insatser som har gjorts i Grid 17:

- Bland annat har höga krav ställts på inomhusklimatet, med särskilt fokus på god ljud- och luftkvalitetsnivå. Byggnadens geometri och design har haft en stor påverkansgrad och i kombination med fjärrvärme, fjärrkyla och solceller bidrar det till en mycket låg energiförbrukning. Våra mätresultat visar en minskning med 40 procent jämfört med konventionella system, där solcellerna på taket står för cirka 15 procent av energibehovet. Dessutom har dagvattenhanteringen varit en central del av projektet, med stora gröna ytor på taken som bidrar till att fördröja, rena och leda bort dagvattnet samtidigt som de främjar biologisk mångfald.

Just nu pågår byggnationen av Grid 17 för fullt. Fastigheten består av nio flexibla våningsplan med en total uthyrningsbar yta på 5 900 kvm. Hyresgäster kommer att ha möjlighet att hyra ett helt våningsplan och få tillgång till en privat, grönskande takterrass. Inflyttning för framtida hyresgäster beräknas ske under tredje kvartalet 2025.

BREEAM är ett certifieringssystem från Storbritannien som sedan 1990 har använts i cirka 500 000 byggnader över hela världen. Det är det mest spridda systemet för miljöcertifiering i Europa och hanteras i Sverige av Sweden Green Building Council.

Kontakta